Radomír Veselý, 04.12.2010 11:25
kanáři - kvíz
Chtěl bych rozvířit diskuzi o kanárech, proto vkládám malý kvíz, abyste hádali barevné varianty kanárů…
Radomír Veselý, 04.12.2010 11:27
Cituji: Chtěl bych rozvířit diskuzi o kanárech, proto vkládám malý kvíz, abyste hádali barevné varianty kanárů…
Foto 2
Radomír Veselý, 04.12.2010 11:29
Radomír Veselý, napsal:
Cituji: Foto 2 Pro začátek to necháme na těchto dvou.
Vladimír Makovický, 04.12.2010 14:55
Cituji: Chtěl bych rozvířit diskuzi o kanárech, proto vkládám malý kvíz, abyste hádali barevné varianty kanárů…
Vladimír Makovický, 04.12.2010 15:22
Radomír Veselý, napsal:
Cituji: Pro začátek to necháme na těchto dvou.Fotka č. 2 by mohla byť melanín normál-rad čierny, mozaika C1 bielo čierny.
Alexander Fous, 04.12.2010 17:51
Tak po druhé. Obrázek č. 1 je eumo, obrázek čís. 2 je onyx. Bez lipochromu tedy bílý. Fous
Tom , 04.12.2010 18:30
Alexander Fous, napsal:
Cituji: Tak po druhé. Obrázek č. 1 je eumo, obrázek čís. 2 je onyx. Bez lipochromu tedy bílý. FousNic proti tomu, ale tento pták do typovačky je samice eklekta různobarvého :)
Anonym, 07.12.2010 12:42
Môj typ,
obr. 1 recesívny bieločierny achát
obr. 2 bieločierny recesívny topás
S pozdravom LB
Jiří , 07.12.2010 13:07
První pták má úzké čárkování, vous, modrošedé břicho..řekl bych běloachátový. Jestli bílý lipochrom je recesivní bílý, nebo dominantně bílý nepoznám..
Druhý pták mi připadá jaké běločerný topaz. Snad recesivně běločerný topaz!?
jiří , 07.12.2010 13:13
Doplňuji svou odpověď.
Ten druhý pták má přerušované čárky na hlavě..
takže je též achátový..tedy recesivní běloachátový topaz. :)
Karol Podolinský, 07.12.2010 14:06
Na obidvoch obrázkov je recesívne bieloachátový kanár,Na
obr.2 je štepitelný na Topas.
Radomír Veselý, 08.12.2010 20:02
Tak jedině pan Podolinský to rozkryl naprosto správně. Dokonce se štěpitelností:-) Ta samozřejmě nejde vidět na kanárovi, ale pokud si tuto fotku uložíte, objeví se Vám popis v názvu. Pro příště si to budu kontrolovat.
Karol Podolinský, 08.12.2010 20:52
Vďaka za uznanie. Máme i mi na Slovensku i v Čechách veľa dobrých vtákov,škoda len že chovatelia zostávajú v anonymite ,nezúčastňujú sa väčších výstav a vo viacerých
prípadoch ani nevedia čo chovajú. Ak sa podaria v r.2011
odchovy predovšetkým melanínovych kanárikov budú to
mať naší posudzovatelia ťažké. Pokiaľ mám informácie chovatelia v tomto mesiaci nechali veľké sumy peňazí za
nákup vtákov v Reggio Emília. nehovoriac o Poliakov , ktorí
doviezli minimálne 500 ks farebných a postavových kanárikov. Ja osobné som si za účelom novej krvi v chove
doviezol pár kusov od popredných Talianskych chovateľov.
Napr. viď foto .
Mojmír Brázdil, 08.12.2010 21:17
Dobrý den,
to mne mile překvapilo. Přiznám se, že bych to nepoznal nebo snad neuhodnul. Samostatný obrázek toho spodního bych označil jinak, ale protože po bitvě už můžu být králem, snad se nemusím tak moc úplně k chybě přiznat. Prostě jsem si počkal, protože správnou odpověď jsem věděl ale jen díky své vychytralosti, nikoliv umu z oboru a praxe kanárů. Je zřejmé, že obrázky zadává povolaná osoba, která má v šuplíku k dispozici leccos, takže ten první, hoření obrázek, byť samotný by se mi jevil bezproblémový, ve srovnání s tím, co s jakousi jistotou označil p. Podolinský mne opět uvedl v pochybnost, oba acháti a každý úplně jiný! Jak je to možné? To čárkování na zádech jednou úzké, podruhé široké. Ve skutečnosti ta jistota p. Podolinského mne přivedla k tomu, že stejně jako každý kouzelnický kousek je jen trik, musí se i tady něco vypátrat. Velmi rychle jsem v Googlu našel stránky chovatele podle loga v ploše spodního obrázku a totožný obrázek v galerii fotografií. To, co zmiňuje zde Radek, že celý název se objeví při uložení obrázku u mne nefunguje nebo to neumím. Hádám, že p. Podolinský to přede mnou udělal stejně jako já. Ale mně se to i tak líbí, rozhodně jsem dalek toho abych mu to zazlíval, právě naopak, ví si rady a není důvod to považovat hned za podvod, pro to platí pořekadlo že chytrost nejsou žádné čáry a ta nápoveda tam jaksi byla.
A protože jak mě znáte jsem ukecaný,(nebo spíš upsaný), dovolím si ještě něco navrch, tedy upřenění k odpovědím. V jedné odpovědi byla zmínka, že na prvním obrázku je eumo, ne eumo nemá ten achátový vous. Pořád si myslím, že nedostatek správné terminologie do jisté míry je překážkou dalších možností vzdělání se a koordinace souvislostí jednotlivých informací, nelíbí se mě tam taky ta věta: Bez lipochromu tedy bílý od fouse. Ale možná to je jen překlep. Anonym tipuje :recesivný bieločerný achát. Proboha, to ne! Dost proto jsem před nedávnem vložil do úvodu svého příspěvku na iFaunu tu tabulku nomenklatury kanárů, tmaví ptáci jsou ve čtyřech řadách a jestli je pták černý, nemůže být už achátový ani hnědý nebo isabelový. Může se k němu vázat nějaký další neklasický melanin, ale to je rozsáhlejší výklad. A hlavně, nijak si tuhle výtku neberte k tíži, pokud by jste k tomu kdokoliv měli sklony nějak trpět, že jste obviňováni z nesprávné odpovědi, pak je na místě tipovat anonymně. Jde přece především o to něco se přiučit. A poslední věc,Slováci to mají jednodušší oni mají bieločierný, u nás se při zrodu standardu (já jsem u toho chraň Bůh nebyl) diskutovalo zda bíločerný nebo běločerný, přiznám sám, že třeba v množném čísle mě samotnému tí bíločerní, bílohnědí, bíloachátoví a bíloisabeloví zní nějak divně, nicméně je to tam tak a já se domnívám, že tenhle STANDART je sice proti C.O.M verzi změněn nějakými kosmetickými úpravami (údajně podle našich specifik), ale přece jen aktuálnější než verze W. Wienera nebo oba či kolik jich mají na Slovensku. Více o tom najdete v článku, z následujícího odkazu, snad to funguje že postačí na něj kliknout. Já vím, je to z mé strany všechno samé puntičkářství, ale záměr nebo úmysl neberte negativně, naopak, myslím, že je na místě přiblížit i detaily.
http://www.ifauna.cz/clanek/okrasne-ptactvo/vysvetleni-ke-clanku-to-se-tedy-povedlo-exotika-2008/5158/
Je mi sympatické, že moderátor má vtisknutý (nebo vtištěný?) předpoklad pro psaní bez pravopisných chyb. Radku přeji hodně zdaru a vydrž!
Michal Vojník, 18.12.2010 11:04
Aby som pravdu povedal, nepredpokladal som, že táto diskusia, okolo týchto dvoch kanárikov, tak rýchlo bude ukončená. Preto gratulujem Karolovi Podolinskému k jeho 100% zásahu. Ani ja by som to tak presne nepovedal, myslím o tej štepiteľnosti, preto, lebo recesivita je pojem neviditeľný. Ale nakoľko viem, že Karol chová topazových FK, má s nimi veľmi dobré skúseností, preto sa nedivím, že mu to vyšlo. Zároveň mu dávam za pravdu, že z roka na rok budú mať posudzovatelia viac problémov s posudzovaním preto, že medzi FK je už teraz veľa krížencov medzi klasickými a neklasickými melaninovými FK. V minulosti (za čias p. Wienera) to bolo jednoduchšie. Uviedlo sa v poznámke, hraničný vták, nenachádza sa v štandarde a bolo po probléme. Preto si myslím, a je to môj osobný názor, že zbor posudzovateľov, a to jak v ČR, tak v SR, by tieto skutočností mal brať plne do úvahy a pri jednotlivých školeniach prijať určité opatrenia. Nemyslím tým, žeby sme sa mali vrátiť do čias posudzovania p. Wienera, ale urobiť niečo pre napredovanie v tejto oblasti. Bohužiaľ, na stránkach odborných časopisov sa o FK dočítate len sporadicky. Ale nechám tieto dohady stranou a dovolím si vysloviť presvedčenie, že raz sa to zmení. Dovolte mi, aby so na záver svojho vstupu poprial všetkým chovateľom, ale zvlášť chovateľom FK, veľa pohody počas Vianočných sviatkov, všetko najlepšie v Novom roku 2011. Veľa chovateľských úspechov, šťastia, spokojnosti a čo najmenej osočovaní sa medzi sebou. Veď sa oslovujeme "PRIATELIA" a priatelia si navzájom neškodia. Chovateľom FK prajem, aby vo svojom trende pokračovali, pretože odchovať dobrého FK je v dnešnej dobe veľmi náročný proces.
roman motáček, 01.01.2011 18:20
Dobrý den. Přestože je kanár na 2. fotce opravdu pěkný, nějak mi přijde divný achátový kanár bez achátového vousu a čelenky. To jsou asi nejznámější poznávací znaky achátu. Jen se chci zeptat, jestli to na jihu už není dnes pravda. Myslím, že i kdyby se takoví ptáci u nás rozšířili, nebylo by možné se úplně rozloučit s achátovými kanáry našeho typu a na výstavách by se pořád objevovali. A vlastně, existuje nějaká cesta, jak se dopracovat k takovému typu achátu? Teda kromě liniové plemenitby z dovezeného kanára ze Španělska. Zdraví R. Motáček
Anonym, 02.01.2011 08:34
roman motáček, napsal:
Cituji: Dobrý den. Přestože je kanár na 2. fotce opravdu pěkný, nějak mi přijde divný achátový kanár bez achátového vousu a čelenky. To jsou asi nejznámější poznávací znaky achátu. Jen se chci zeptat, jestli to na jihu už není dnes pravda. Myslím, že i kdyby se takoví ptáci u nás rozšířili, nebylo by možné se úplně rozloučit s achátovými kanáry našeho typu a na výstavách by se pořád objevovali. A vlastně, existuje nějaká cesta, jak se dopracovat k takovému typu achátu? Teda kromě liniové plemenitby z dovezeného kanára ze Španělska. Zdraví R. MotáčekFarebne kanariky melaninovych farieb treba cielavedomo chovat a prakticky spoznavat co je co. Achat a dalsie achatove moznosti z praxi,
ako achatovy topas, achatove eumo...
Roman Motáček, 06.01.2011 09:42
Achátových kanárů mi klecemi už prošlo celkem dost a vím, že se často mezi sebou liší kresbou. Myslel jsem jen, že by to byla velká rána měnit standart achátového kanára, ale asi jde jen o zvyk. Pane Pavelka, nechci zatahovat ještě sem diskuzi z i-fauny. Pokud tady jde "jen" o achát, nemá cenu se bavit o topasu a eumu či opálu. Štěpitelnost okem nepoznáme.
Anonym, 06.01.2011 10:00
Dokial nebudete vediet rozoznat achatoveho kanarika v type A, B, tak ako
je to pri achatovych CII, CI kvantita achatovych Vam vela nenapovie co
je papierovy vystavny STANDARD a co GENETIKA.
Taktiez musite pochopit, ze ACHAT je zakladna rada pre vsetky mutacie ako aj topas...
Propagovat
podstatu farieb, kresieb a typov FK je nutne na kazdom fore, ak
nechcete vidiet neomylnych chovatelov - posudzovatelov medzi nedefinovatelnymi kanarikmi