Nová EXOTA - Časopis pro všechny chovatele exotického ptactva

David Janovský, 02.02.2012 17:37

afričtí papoušci

Chovám papoušky senegalské a žako, mám problém s odchovem mladých.Pokud mláďata do týdne nevyberu, staří je rozcupují a sežerou, zbyde jen kůže a zobáček. Prosím, poraďte mi jak na ně, abych nemusel stále hlídat zda žijí a rychle je vybrat z budky.

Odpovědět | Citovat

Miroslav Palounek, 03.02.2012 15:14

Vaše paoušky něco ruší či se dle mne něčeho lekají-například kočka,pes hlasitá hudba ale i děti či sousedé-při oslavě-i při grilování na zahradě či různí predátoři(kuna,myši,potkani......),ale i hlasitá komunikace dospělých nebo to může být způsobeno i krmivem-na začátku chovné sezony se doporučuje krmit bohatší krmnou dávkou-naklíčené různé druhy slunečnice+luštěniny+oves+pšenice+kukuřice+čirok+co nejpestřejší paleta zeleniny a ovoce-pokrájené na 0,5-0

,8cm kostky +poprášené nutrimixem nebo supervitem d-nebo lehce směsí pro ruční dokrmování papoušků-o katee  či vaječnou hrubě nastrouhanou vaječnou míchanicí sé strouhankou(nemusí být-pokud krmíte častěji během dne ale s Roboranem pro exoty nebo Nutrimixem pro exoty- a to vše do té doby než samice a pářící se denně pár-při vhodném světelném režimu-snese potřebný počet vajec(pap.senegalský asi 4-5)-po snesení krmit pouze suchou zrnitou směsí a napájet vodou-1-2x týdně nějaký vitamínový preparát-do ní dá ale nemusí být po dobu inkubace krmit chudčeji a jakmile ale deně alespoň jednou chodit okolo budky-nemusíme kontrolovat-jak mile uslyšíte slabé pípání či uvidíte že samec intenzivě a hodně krmi samici do budky-miska 0.3l se zrním je za jeden den polo či úplně prázdná tak opět nasadit víše popsané bohaté krmení-takto jsem odchoval 3mláďata u rodičů až téměř k samostatnosti-u pap.senegalských-hlavně do věku asi 4-5týdnů věku mláďat rušit minimálně-až změní barvu z růžové na tmavě modrou až černou po té teprve kontrolovat a hrát si s mláďaty až když začnou rašit zelené letky a šedivá hlava-v tomto případě pokud možno nekroužkovat-mít označeny jakkoliv spíše rodiče,pokud je máta v místnosti v klecích tak z čelní strany napnout ručníky či prostěradlo alespoň na ty prostřední a nejnižší voliéry-pomocí kolíčků na prádlo či drátků a z boku-průsvitný lexan(či plexisklo či nějaký polikarbonát-i plastové sklo)zadní stěna-omítka natřená vápnem či latexem nebo pro afriku obložená kachličkami s tmavým motyvem,k prodloužení dne svýtim pro tři klece 75w UVžárovkou-nahrazující sluneční svit(co se používá do terárií),ráno než jdu do práce a odpoledne od západu slunce do asi 19-20hodin

Odpovědět | Citovat

Číslo 04/2012

vyšlo v dubnu 2012

Příští číslo

Číslo 05/2012

výjde v květnu 2012

Aktuality

29.11.2011

EVIDENCE CHOVU A OBCHODU

EVIDENCE CHOVU A OBCHODU

24.01.2012

HUMAC natur EXOT